Köpa braskamin: En guide för husägare

01 juli 2023 Maja Bergman Lindberg

Att införskaffa en braskamin kan vara en stor investering, både ekonomiskt och inredningsmässigt. Här förklarar vi vad husägare behöver veta innan de köper en braskamin – från fördelar och nackdelar till tips på var du kan hitta den perfekta kaminen för ditt hem.

Tänkbara fördelar med att ha en braskamin i ditt hem

Att köpa en braskamin kan ge flera fördelar till ditt hem som husägare. Nedan listar vi några av de mest uppenbara anledningarna till varför många väljer att investera i en braskamin.

1. Värme: En braskamin ger ifrån sig mycket värme, vilket kan vara fördelaktigt under kalla vintermånader. Det kan också bidra till att sänka dina uppvärmningskostnader om du använder kaminen som ett komplement till ditt vanliga uppvärmningssystem.

2. Estetik: En braskamin kan fungera som en vacker och elegant inredningsdetalj i ditt hem, och skapa en mysig och inbjudande atmosfär.

3. Hållbarhet: Om du väljer att köpa en braskamin av hög kvalitet kommer den att vara slitstark och hållbar. Nya kaminer måste följa EU-standarder och därmed uppfylla ganska höga krav.

4. Minskad miljöpåverkan: Att elda med ved har en mindre inverkan på klimatet än att använda fossila bränslen som olja och gas för uppvärmning. Dessutom kan en modern braskamin ha en betydligt högre verkningsgrad än äldre modeller och därmed förbrännas ved på ett mer miljövänligt sätt.

köpa braskamin

Eventuella nackdelar att överväga

Innan du beslutar att införskaffa en braskamin, är det viktigt att vara medveten om några eventuella nackdelar.

1. Kostnad: Att köpa en braskamin och få den installerad av en skorstensfejarmästare kan bli dyrt, särskilt om du vill ha en modell av hög kvalitet. Men det finns möjlighet att söka bidrag för energieffektivisering hos Boverket, vilket kan hjälpa till att täcka en del av kostnaderna.

2. Underhåll: En braskamin kräver regelbundet underhåll och rengöring. Du måste bland annat säkerställa att skorstenen är fri från sot och att askorna tas bort från kaminen kontinuerligt. Om underhållet inte sköts kan det försämra kaminens funktion och bli en potentiell brandfara.

3. Förvaringsutrymme: Du måste ha en torr och välventilerad plats att lagra veden på.

4. Luftkvalitet: Även om en braskamin kan vara miljövänlig på vissa sätt, kan det finnas en negativ inverkan på lokal luftkvalitet – speciellt om kaminen eller eldningstekniken är föråldrad. För att minska miljöpåverkan är det viktigt att ha en modern kamin och lära sig att elda rätt.

Att välja braskamin och hitta rätt återförsäljare

När du köper en braskamin ska du överväga var i huset den ska placeras, hur mycket värmeutväxling du behöver samt vilket slags utseende du vill ha på din kamin. Budget och storlek på kaminen är andra faktorer att beakta. Det är också viktigt att kontrollera att kaminen uppfyller de lagar och förordningar som gäller för pelletskaminer och vedeldade apparater. Genom att väga de positiva och negativa aspekterna mot varandra samt söka råd från experter och erfarna återförsäljare, kan du hitta den perfekta braskaminen för ditt hem.

Läs mer här: https://www.eldmiljo.se/tjanster/

Fler nyheter