Kakel till badrum – En komplett guide till val och design

26 oktober 2023 Jon Larsson

Har du funderat på att renovera ditt badrum? En av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till är valet av kakel. Kakel till badrum är inte bara praktiskt och vattentätt, det tillför även stil och karaktär till rummet. I denna artikel kommer vi att ge dig en grundlig översikt över allt du behöver veta om kakel till badrum, inklusive olika typer, populära mönster och kvantitativa mätningar att tänka på.

1. Översikt av kakel till badrum

Enkelt uttryckt fungerar kakel till badrum som skydd mot fukt och vatten som är vanligt förekommande i detta utrymme. Kakel kan användas både på golv och väggar och finns i olika material, former och storlekar. Många väljer också att använda kakel i duschen eller runt badkaret för att förhindra vattenläckage och mögelbildning.

2. Presentation av olika typer av kakel till badrum

bathroom

Kakel till badrum finns i en mängd olika material, vilket ger dig möjlighet att anpassa efter din personliga smak och stil. Här är några populära alternativ:

a) Porslinskakel: Porslinskakel är extremt hållbart och tåligt mot vatten och repor. Det finns i många olika färger och mönster, vilket gör det enkelt att hitta något som passar din badrumsdesign.

b) Keramiskt kakel: Keramiskt kakel är ett prisvärt alternativ som även det är vattentätt och enkelt att rengöra. Det finns i olika glaserade eller oglasade varianter, vilket ger dig möjlighet att skapa olika estetiska uttryck.

c) Natursten: Natursten, såsom marmor eller granit, ger badrummet en lyxig och exklusiv känsla. Det är viktigt att notera att natursten kan vara mer känslig för fläckar och kräver regelbunden underhåll.

d) Glasmosaik: Glasmosaik ger badrummet en modern och unik stil. Det kan användas för att skapa detaljerade mönster eller accentväggar. Glasmosaik är också mycket lysande och reflekterar ljuset på ett vackert sätt.

3. Kvantitativa mätningar att tänka på

När du väljer kakel till badrummet är det viktigt att fundera över kvantitativa mätningar för att undvika över- eller underbeställning. Här är några punkter att tänka på:

a) Ytarea: Mät badrummets totala ytarea i kvadratmeter för att få en uppfattning om hur mycket kakel du behöver för att täcka väggar och golv.

b) Kakelstorlek: Bestäm vilken storlek på kakel du vill använda och räkna ut hur många kakel som behövs för att täcka en kvadratmeter.

c) Fogbredd: Mät bredden på de fogar som du planerar att använda. Detta kommer att påverka mängden kakelfog som behövs för ditt projekt.

4. Skillnader mellan olika kakel till badrum

Förutom att välja mellan olika material och mönster finns det även andra faktorer att tänka på när du väljer kakel till badrummet. Här är några av dem:

a) Hållbarhet: Vissa kakeltyper är mer slitstarka och tåliga än andra. Tänk på hur mycket trafik ditt badrum har och välj därefter ett kakel som klarar av detta.

b) Underhåll: Vissa kakeltyper kräver mer underhåll än andra. Till exempel kan natursten behöva tätas och poleras regelbundet för att behålla sin glans.

c) Pris: Priserna på kakel till badrum varierar beroende på material och tillverkare. Bestäm en budget innan du börjar leta efter kakel för att undvika obehagliga överraskningar.

5. Historisk genomgång av för- och nackdelar

Det är också intressant att titta tillbaka på historien för att förstå hur olika typer av kakel har utvecklats över tid. Här är några för- och nackdelar med olika kakeltyper:

a) Traditionellt keramiskt kakel har varit en favorit i badrummet i årtionden, på grund av dess hållbarhet och prisvärdhet. Nackdelen är att det kan vara känsligt för fläckbildning och kan bli halt när det är vått.

b) Porslinskakel har blivit alltmer populärt på senare år på grund av dess överlägsna tålighet och mångsidighet. Nackdelen är att det kan vara mer kostsamt än keramiskt kakel.

c) Natursten har använts i badrum under lång tid för sin unika skönhet. Nackdelen är att det kan vara mer mottagligt för skador och fläckar och kan vara dyrare än andra alternativ.Avslutningsvis, när du väljer kakel till badrummet, är det viktigt att tänka på både stil och funktion. Gör en noggrann forskning för att hitta det kakel som passar dina behov och din budget bäst. Oavsett om du väljer keramiskt kakel, porslinskakel, natursten eller glasmosaik, kommer du att skapa en vacker och funktionell miljö i ditt badrum.

FAQ

Hur mycket kakel behöver jag för mitt badrum?

Det beror på badrummets yta och vilken storlek på kakel du väljer. Mät badrummet noggrant och använd en kakelkalkylator för att få en uppskattning av antalet kakelplattor som behövs.

Vilka typer av kakel är populära val för badrum?

Populära val för badrum inkluderar porslinskakel, keramiskt kakel, natursten och glasmosaik.

Vilket kakel är mest slitstarkt och kräver minst underhåll?

Porslinskakel är känt för sin hållbarhet och kräver minimalt underhåll. Det är en populär option för badrum på grund av dess tålighet mot vatten och repor.

Fler nyheter